چطور تمرکز بر هدف را تقویت کنیم؟ + 9 راهکار متفاوت

فهرست این مقاله

تمرکز بر اهداف

از اینکه این مقاله را برای تمرکز بر هدف و متمرکز ماندن روی اهدف انتخاب کرده‌اید به شما تبریک می‌گویم،

اگر هنوز قسمت اول این مقاله را مطالعه نکرده‌اید با کلیک بر روی تصویر زیر می‌توانید آن را مطالعه کرده و سپس به این صفحه بازگردید

تمرکز بر هدف

شما اکنون در حال خواندن این مقاله هستید؛ اما از شما می‌خواهم قبل از ادامه مطالعه این متن، چند ثانیه به انگشت کوچک پای خود توجه کنید.

آیا حواستان به خواندن ادامه مقاله بود یا اندازه انگشت کوچک پای‌تان؟

تمرکز و توجه ما هرلحظه در حال تغیر است و اگر بخواهیم بر روی اهداف زندگی تمرکز داشته باشیم، باید تمام تلاش خود را برای حفظ آن در بلندمدت انجام دهیم

منظور از تمرکز بر هدف چیست؟

تمرکز بر روی اهداف یعنی، شما یک هدفی انتخاب می‌کنید و برای رسیدن به آن نیاز به نادیده‌گرفتن عوامل حواس‌پرتی دارید، تا با توان و قدرت بیشتری این مسیر دشوار را به پایان برسانید. ما این قدرت را تمرکز می‌نامیم

راه های افزایش تمرکز بر هدف:

در مقاله قبلی به راه های معددی برای تقویت تمرکز بر هدف پرداختیم. اما در این مقاله با بررسی راهکارهای متفاوت تر، قصد داریم نگاهی متفاوت به این موضوع داشته باشیم

1.تمرکز بر هدف به معنی تمرکز در لحظه حال است

می‌توانیم خودآگاهی را به دو قسمت تقسیم کنیم: خود گذشته و آینده، خود حال.

برای اینکه بتوانیم بر روی اهداف خود متمرکز باشیم باید بپذیریم، ما تنها مسئول اقدام‌هایی هستیم که در این لحظه انجام می‌دهیم. حتی اگر تردید داریم که آیا به این هدف می رسم یا نه، باز هم باید با تمام تلاش مسئولیت خود را برای اقدام‌کردن و انجام‌دادن کارهایی که نیاز است فراموش نکنیم

این که آینده را تحلیل کنید و یا از اشتباهات گذشته برای انتخاب‌های بعدی درس بگیرید خیلی هم خوب است؛ اما داستان از آنجایی به ضرر شما تمام می‌شود که تمرکز خود را بر روی «خود گذشته و آینده» قرار دهید و از «خود حال» دور شوید.

شما مأمور به اقدام هستید نه مسئول به نتیجه.

پس تمام توان، تمرکز و انرژی خود را برای کارهایی که می‌توانید انجام دهید اختصاص دهید نه فکر کردن و تمرکز به این که، چه زمانی میرسم؟

2. برای تمرکز بر هدف، عاشق هدفتان باشید

آیا تابه‌حال این تجربه را داشته‌اید که وقتی تصمیم به انجام کاری می‌گیرید که نیاز به تمرکز دارد، گفتگوهای ذهنی منفی و ناراحت‌کننده به سراغتان آید؟

این موضوع برای همه ما یکسان است و زمانی که می‌خواهیم کاری را انجام دهیم، گفتگوهای ذهنی منفی، خلق‌وخوی ما را تغیر خواهد داد  جالب است بدانید اگر فکر خنثی ای هم در سر داشته باشید، باعث ایجاد احساس منفی در شما خواهد شد و توجه تان را تغیر می دهد.

دو پاراگراف بالا در مورد چند دقیقه تمرکز و پریشان‌فکری بود.

بدون تردید وقتی می‌خواهیم بر روی اهداف بلندمدت خود تمرکز داشته باشیم، این نشخوارهای ذهنی مانعی بزرگ برای رسیدن ما محسوب می‌شوند.

اما چاره چیست؟

تحقیقات نشان می‌دهد، عشق‌ورزیدن به کاری که در حال انجامش هستیم، باعث افزایش تمرکز و عاملی برای انگیزه ما محسوب می‌شود. به این دلیل به شما پیشنهاد می‌کنم نگاهی به هدف خود بیندازید و این سؤال را از خودتان بپرسید

آیا عاشق هدف خودم هستم؟

تمرکز بر اهداف

تردید نداشته باشید عشق به هدف، توانایی شما را برای ادامه‌دادن افزایش خواهد داد و باعث می‌شود به چیزهایی که عامل حواس‌پرتی شما می‌شوند کم‌توجه باشید.

3. برای تمرکز بر روی اهداف، تنها یک هدف داشته باشید:

شما برای موفق شدن نیاز دارید وسط سیبل را ببینید، و این یعنی نادیده‌گرفتن و کم‌توجه بودن به چیزهایی که با آن هدف در تضاد هستند.

افراد زیادی را می‌شناسم که تصمیم دارند امسال را با بهترین تجربه‌های خود به پایان برسانند و فهرست طویلی از اهداف زیبای خود را روی کاغذ آورده‌اند مثلاً:

  • می‌خواهم امسال در آزمون آیلتس قبول شوم
  • شغل من امسال باید عوض شود و خودم مدیر خودم شوم
  • امسال باید ماشین بگیرم
  • مجردی بسه، باید امسال ازدواج کنم

قطعاً تمامی این اهداف مورد احترام و البته عالی است؛ اما بهتر است فراموش نکنیم ما یک تمرکز داریم و با انجام چند کار هم‌زمان و فکرکردن به آنها، قدرت تمرکز ما تقسیم خواهد شد.

بهتر است یک یا دو هدف مشخص داشته باشید و بعد از رسیدن به آن‌ها به سراغ اهداف دیگرتان بروید، این موضوع به شما کمک می‌کند بر روی یک هدف متمرکز باشید و با تمام توان برای رسیدن به آن قدم بردارید

4. مسئول صددرصد زندگی خود باشید:

وقتی از تمرکز بر هدف حرف می‌زنیم، یعنی قدم‌زدن در مسیری که پر از چالش و دشواری است.

البته می‌توانیم مانند محتواهای انگیزشی بگوییم «هیچ سختی در مسیر نیست» اما بهتر است واقع‌بین باشیم، مسیر رسیدن به هدف سخت است و واقعاً هم سخت.

ما در این مسیر و برای رسیدن به اهداف خود  به تلاش زیاد نیاز داریم و بدون شک با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد

شاید مهاجرت از اهداف شما باشد؛ اما به‌دست‌آوردن پول در شرایط کنونی، یکی از چالش‌های مسیر شماست، در این حالت تصمیم شما چیست؟

بیشتر افراد در این مواقع بی‌خیال هدف خود می‌شوند و با تمرکز بر روی مشکلات، خود را برای نرسیدن به آن هدف آماده می کنند می‌کنند؛

اما افرادی که مسئولیت صددرصد زندگی خود را بر عهده گرفته‌اند می‌دانند که اینها بخشی از مسیر است و رشدکردن از بین همین دردها و چالش ها شکل خواهد گرفت.

شما مسئول صددرصد زندگی خود هستید و اگر در موقعیتی ناخوش آیند قرار گرفتید، بهتر است از خود بپرسید « الان چه کاری از من بر می آید»

5. از اهداف بلندمدت فاصله بگیرید و روی هدف های کوچک تمرکز کنید:

همه ما شرایطی که کرونا در کسب‌وکارها ایجاد کرد را به یاد داریم، ده ها هزار انسان در دنیا ورشکسته مالی شدند، خیلی‌ها حتی نتوانستند به هدف خود در آن شرایط فکر کنند و از دست تقدیر خیلی‌ها جانشان گرفته شد…

بهتر است واقع‌بین باشیم و از هدف‌گذاری‌های بلندمدت فاصله بگیریم،

اهداف خود را به زمان‌های کوتاه‌تر تقسیم کنید؛ مثلاً اگر قصد دارید در سه سال آینده کسب‌وکار خود را داشته باشید، آن را به هدف‌های شش ماه تقسیم کنید و با برنامه‌ریزی‌های روزانه تلاش کنید به هدف های کوتاه مدت خود برسید

این نوع هدف‌گذاری چند مزیت دارد:

  • رسیدن برای شما معنادارتر خواهد شد
  • هدفتان شفاف‌تر است
  • می‌توانید برای رسیدن به آن، بهتر برنامه‌ریزی کنید

6. خستگی و تعهد را برای تمرکز روی اهداف فراموش نکنید:

تمرکز بر اهداف

شما در مسیر رسیدن به اهداف خود خسته می‌شوید و این طبیعی است.

این که در فیلم‌ها می‌بینم یک نفر با تمام توان خود، بیست و چهار ساعت و بدون اینکه خسته شود تلاش می کند، تنها در همان فیلم‌هاست و در دنیای واقعی، چنین سناریویی وجود ندارد.

ما حق داریم خسته شویم، کم بیاوریم، گریه کنیم و گاهی از خودمان متنفر شویم. اما چیزی که لازم است همیشه به یاد داشته باشیم «تعهد به این مسیر است»

اگر یک روز هیچ احساس خوبی همراه شما برای ادامه‌دادن نیست، عیبی ندارد؛ اما اجازه ندهید این احساس در روزهای آینده نیز همراه شما باشد و تلاش کنید از مسیر خود خارج نشوید.

7. زمان‌های طلایی خود را بشناسید:

همه ما در طول روز ساعت‌هایی را در بالاترین سطح انرژی هستیم

می‌توانیم نام این ساعت‌ها را زمان طلایی بگذاریم، چرا که یک ساعت کارکردن در این ساعات، در بعضی مواقع برابر با دو ساعت کارکردن در ساعت‌های دیگر روز است.

به یاد داشته باشید، زمان طلایی برای هر فرد متفاوت است و بسته به سبک زندگی هر نفر تغیر می‌کند.

مثلاً شاید شما ساعات پایانی شب را برای کارهای عمیق خود ترجیح دهید، چرا که در آن زمان انرژی زیادی دارید، اما من بهترین ساعت را برای خودم بین بازه زمانی هفت تا نه صبح می‌دانم

تحقیقات نشان داده‌اند، بهترین زمان برای استفاده از حداکثر توان مغزی، در اوایل صبح و چند دقیقه بعد از اینکه از خواب بیدار شده‌اید است

همچنین بهتر است قبل از خواب به سراغ کارهایی که نیاز به تمرکز زیاد دارد نروید چرا که ذهن شما در هنگام خواب هم درگیری‌های لازم را برای حل آن مسائل خواهد داشت.

8. پاداش‌ها و خرده انگیزه‌ها را برای تمرکز بر هدف دست‌کم نگیرید:

بیشتر ما برای رسیدن به اهداف خود تلاش می‌کنیم، تصور داریم بعد از اینکه به آن هدف رسیدیم، نفسی راحت بکشیم و خود را به استراحتی طولانی‌مدت دعوت کنیم؛ اما به این نکته توجه داشته باشید:

رسیدن به اهداف حال ما را خوب می‌کند؛ اما پس از اینکه به هدف خود رسیدیم، به شادی حاصله از آن هدف عادت می‌کنیم و مجدداً به دنبال شادی در سطح بالاتری هستیم

بهتر است از مسیر خود لذت ببریم و تاحدامکان به دنبال خرده انگیزه‌هایی در این مسیر باشیم. با اینکار از سختی های رسیدن به هدف کم می کنیم و این جاده را برای خود هموارتر می سازیم. شاید این چند خورده انگیزه برای شما مناسب باشد

  • معاشرت با آدم‌هایی که هم مسیر شما هستند
  • درست‌کردن یک پلی لیست از موسیقی‌هایی که دوست دارید
  • قدم‌زدن در پارک
  • دیدن سریال‌های قدیمی ایرانی مانند خانه‌به‌دوش
  • بوکردن عطرهایی که حال خوب کن است
  • گل دادن به آب (ببخشید آب دادن به گل)

9. برای متمرکز ماندن روی هدف، بر روی یک شاخه باستید:

تمرکز بر اهداف

نمی‌دانم این جمله از کیست، مرحوم استیو جابز یا آقای بیل گیتس اما باید آن را با آب‌طلا نوشت

موفقیت یعنی: نه گفتن به هزاران ایده عالی و خوب که در سر می‌آیند

خیلی از ما به دلیل سختی رسیدن به هدف، کار را به انتها نمی‌رسانیم و دوست داریم به سراغ هدف های بعدی برویم

در این حالت با بعضی از دلایل، خودمان را توجیه می‌کنیم مثلاً

  • از اول هم نباید این کار رو شروع می‌کردم
  • این کار آخر و عاقبتی ندارد
  • ته این کار خوب نیست
  • فرصت‌های بهتری هست که باید برم سراغ آن‌ها

تلاش کنید پای هدفی که انتخاب کرده‌اید بمانید و اگر با شکست مواجه شدید، به‌جای کوتاه‌آمدن و تغیر هدف، راهی برای ادامه پیدا کنید.

هر وقت از مسیر خود خسته شدید استراحتی کوتاه کنید و مجدداً به هدف خود بازگردید. شما یک هدف مشخص دارید و مغز برای اینکه شما را از سختی‌های این هدف دور کند، پیشنهاداتی وسوسه‌انگیز در اختیارتان قرار می‌دهد

جمع‌بندی تمرکز هدف:

در این مقاله و مقاله قبلی به طور کامل در مورد تمرکز بر هدف زندگی حرف زدیم

امیدوارم دو مقاله بتواند شما را در راه رسیدن به اهدافتان متمرکزتر کند

دیدگاهتان را بنویسید