شاید بهتر باشد یکی از اصلیترین مهارتهای مورد نیاز برای رسیدن به موفقیت در هر زمینهای را تمرکز بر روی انجام دادن آن کار دانست. ما در این مقاله به سراغ تعریف فواید و دلایل کمبود تمرکز خواهیم رفت.
نشخوارهای ذهنی، وسوسهها و بیمیلی برای انجام کارهای با تمرکز تنها بخشی از مشکلاتی است که در طول روز برای نداشتن تمرکز با آنها دستوپنجه نرم میکنیم. در این مقاله به سراغ تمرکز خواهیم رفت؛ چراکه باور دارم بدون به دست آوردن تمرکز نهتنها از حافظه قدرتمند خود استفاده نمیکنیم؛ بلکه مانع بزرگی برای رسیدن به موفقیت را در روبروی خود داریم.
تمرکز چیست؟
اختصاصدادن تمام توجه با حداقل مزاحمتهای فکری و با نهایت توان ذهنی، در زمانی مشخص به کاری که در اولویت و در راستای اهدافمان باشد را تمرکز مینامیم. تمرکز را میتوان نادیدهگرفتن عوامل حواسپرتی و توجه بر روی موردی خاص در نظر گرفت.
اهمیت تمرکز:
اجازه دهید قبل از پرداختن به دلایل کمود تمرکز، به سراغ دو فایده و اهمیت آن برویم
مدیریت توجه مهمتر از مدیریت زمان
میدانیم که مدیریت زمان از کلیدیترین مهارتهای مورد نیاز برای استفاده بهتر از زمان میباشد. همه ما ۲۴ساعت زمان داریم. یک نفر بهترین استفاده را از زمان خود میبرد و دیگری همیشه در حال جاماندن از برنامهها و اقدامات روزمره است.
در گذشته (حتی همین بیست سال پیش) افراد هنگامی که مشغول به کاری بودند، زمان و توجه خود را برای به اتمام رساندن آن در نظر میگرفتند؛ ما در عصری زندگی میکنیم که زمان و توجه از هم فاصله گرفتهاند. بهطور مثال شما تصمیم دارید بیست دقیقه از زمان خود را برای مطالعه در نظر بگیرید، اما آیا میتوانید مطمئن شوید که توجه شما نیز در آن بیست دقیقه بر روی مطالعه است؟
تمرکز، پنجره یادگیری
اطلاعات بهوسیله حافظه حسی دریافت به حافظه کوتاهمدت منتقل و بعد از تلاشهای ما به حافظه بلندمدت منتقل خواهند شد؛
اما سؤال اینجا است که چه چیزی باعث میشود ما اطلاعات را به حافظه حسی خود مهمان کنیم؟ احتمالاً حدسزدن پاسخ این سؤال کار زیاد پیچیدهای نباشد. ما تنها باتوجهبه موضوعات میتوانیم آنها را در ذهن ثبت کنیم؛ بنابراین شاید:
- دانشجویی که سر کلاس، درس را متوجه نشده به جای توجه به تدریس استاد، توجه خود را به جوهر تمام شده خودکار داده است.
- برادری که جای پارک ماشینش را فراموش میکند به جای توجه به جای پارک ماشین، توجه خود را به خریدن محصولات جدید برای فروشگاهش اختصاص داده باشد.
- کارمندی که هنگام ورود به محل کار به جای تمرکز بر وظایف مشخص شده، به سراغ آبدارخانه خواهد رفت.
جالب است بدانید بخش بیشتری از این مثالها تنها مشکل از عدم توجه و ناتوانی در تمرکز دارند و این افراد مشکلی در تثبیت اطلاعات به حافظه ندارند. در کلاسهای آنلاین افراد زیادی را میبینم که از نداشتن حافظه گلهمند هستند و من همیشه تنها یک سؤال از آنها میپرسم:
«آیا در آن زمان توجه شما به موضوع مدنظر بود یا نه؟» شما نیز بهتر است به این سؤال پاسخ دهید. «آیا توجه شما بر روی موضوعاتی که فراموش میکنید است یا نه؟»
دلایل کمبود تمرکز:
کمبود تمرکز در انسان را نمیتوان به چند دلیل قطعی ارتباط داد، اما آگاهی از چندین دلیل که در میان اکثرمان مشترک است. انتظار و توقع ما را نسبت به فرایند تمرکز واقعبینانهتر خواهد کرد.
1.عدم آموزش، از دلایل کمبود تمرکز
نه من و نه شما در کودکی آموزشی برای تمرکزکردن ندیدهایم. به ما یاد ندادند به چه شکل توجه خود را حفظ کنیم و با انجام چهکارهایی میتوانیم بر روی موضوعی که دوست داریم متمرکز باشیم.
2.عصر سرعت، دلیل کمبود تمرکز
تسریع در انجام کارها یکی دیگر دلایل کمبود تمرکز میباشد. به طور مثال، چقدر منتظر میمانید تا غذای شما گرم شود؟ احتمالاً اگر از مایکروویو استفاده کنید، کمتر از سه دقیقه. همین مثال برای چایی هم صدق میکند. چایسازهایی که در کمتر از یک دقیقه چایی را برای شما آماده میکنند.
اگر هم سن من و یا بزرگتر باشید، تلفنهای دایرهایشکلی را به یاد دارید. آنهایی که برای گرفتن یک شماره تلفن باید پیچانده میشد؛ اما در این روزها چه؟ ما تنها با چند بار لمسکردن، توانایی گرفتن شماره تماس را داریم. همه ما احساس دیر شدن را تجربه میکنیم و این موضوع در کودکان امروزی بیشتر نیز قابلمشاهده میباشد.
3.فشردهسازی اطلاعات
ایجاد تجربههای سریع بهواسطه تکنولوژی، عجول بودن را در ما تقویت کرده است. (خواندن کتابهای خلاصه شده، شنیدن خلاصهای از یک سخنرانی، وابستگی به غذای فستفودی و سریع) افراد زیادی را میبینم که در هنگام انتظار برای تسویهحساب خریدهایی که از فروشگاه انجام دادهاند با کمی تأخیر صندوقدار، بیقراری را تجربه خواهند کرد.
فشردهسازی اطلاعات تمایل ذهن را از تحمل برای انتظارکشیدن کاهش داده است و شاید به همین دلیل باشد که دانشآموزان تمایلی به شنیدن داستانهای طولانی از زبان معلم خود، هرچند جذاب ندارند.
4.بقا، دلیلی برای کمبود تمرکز
یکی دیگر ار دلایل کمبود تمرکز، بقا می باشد. اجداد ما در قرنها پیش، برای زندهماندن نیاز به پرتشدن حواس داشتهاند. اجازه دهید واضحتر توضیح دهم. فرض کنید با تمرکز فراوان تلاش میکنند. دو سنگ را برای روشنشدن آتش به یکدیگر بکوبند؛
البته که این کار خیلی هم خوب بود؛ اما حقیقت این بود افرادی که این کار را با تمرکز انجام میدادند، احتمالاً طعمه حیوانات وحشی میشدند و در همان آتش روشن شده کباب میشدند؛ بنابراین از آن زمان تنها انسانهایی که به محرکها توجه زیادی داشتند زنده ماندند؛ بنابراین، بعید نیست اگر با کوچکترین عامل حواسپرتی تمرکز خود را از دست دهیم.
جمع بنید دلایل کمبود تمرکز:
شما می توانید تمرکزتان را تقویت کنید، در مطالعه بهتر بخوانید و از فراموشی جلوگیری کنید به شرط آن که از تمرکز قدرتمندی برخوردار باشید، خبر خوب این که می توانید با انجام تمرین هایی برای تقویت تمرکز و توجه، این سیستم مغزی را تقویت کنید و به انسان متمرکز تری تبدیل شوید. امیدوارم مقاله دلایلی برای کمبود تمرکز، برای شما مفید بوده باشد